قبل از اخراج اریک تنهاخ، سران اینئوس مذاکراتی با چند سرمربی انجام داده بودند که روبن آموریم یکی از آنها بود. علیرغم اینکه در میانه فصل هستیم، آموریم از فرصت بدست آمده استقبال کرد و خیلی زود سمت سرمربی منچستریونایتد را پذیرفت. به گزارش «شایانیوز» به نقل از طرفداری؛ گفته میشود که آموریم یکی از گزینههای لیورپول برای جانشینی […]
قبل از اخراج اریک تنهاخ، سران اینئوس مذاکراتی با چند سرمربی انجام داده بودند که روبن آموریم یکی از آنها بود. علیرغم اینکه در میانه فصل هستیم، آموریم از فرصت بدست آمده استقبال کرد و خیلی زود سمت سرمربی منچستریونایتد را پذیرفت.
به گزارش «شایانیوز» به نقل از طرفداری؛ گفته میشود که آموریم یکی از گزینههای لیورپول برای جانشینی یورگن کلوپ بوده و مذاکراتی را هم با باشگاه وستهم داشته است که به نتیجه نرسیده است. حالا او در منچستر حاضر خواهد شد تا شروع بسیار بد اریک تنهاخ را با نتایج بهتری به پایان برساند.
معرفی روبن آموریم و بررسی دستاورهای او
روبن فیلیپه مارکز آموریم دوران بازیگری خود را از تیمهای پایه بنفیکا و بلِنِنس پرتغال آغاز و در سال ۲۰۰۳ اولین بازی را برای تیم بزرگسالان بلننس انجام داد. او به عنوان یک هافبک مرکزی، ۵ سال را در این تیم سپری کرد و سپس به بنفیکا برگشت و ۷ سال دیگر هم در آنجا حضور داشت. در سالهای پایانی کریر خود نیز به تیمهای براگا و الوکره قطر قرض داده شد و سپس در سال ۲۰۱۶ کفشهایش را آویخت. او در کارنامه خود سابقه ۱۴ بازی برای تیم ملی پرتغال را دارد.
تصویر۱. روبن آموریم و نمانیا ماتیچ در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ در تیم بنفیکا همبازی بودند
آموریم خیلی زود به مربیگری رو آورد و دورهای را هم زیر نظر ژوزه مورینیو (سرمربی وقت منچستریونایتد) به عنوان کارآموز سپری کرد. در فصل ۲۰۱۸/۱۹ سرمربی تیم دسته سومی کازاپیا شد و دو بازی اول خود را واگذار کرد. او اعلام کرد که در صورت باخت در بازی سوم، از سمت خود استعفا خواهد داد. اما با تغییر سبک بازی و استفاده از دفاع سه نفره، زمینه نتیجهگیریهای خوب را ایجاد کرد. در ژانویه ۲۰۱۹ از تیم کازاپیا ۶ امتیاز کسر و آموریم یک سال محروم شد و دلیل آن هم «ارائه دستورالعمل» بدون داشتن سطح لازمه مربیگری اعلام شد. اگرچه این محرومیتها زود بخشیده شد ولی در نهایت به دلیل احتمال محرومیت مجدد، آموریم استعفا داد. در نهایت به لطف تلاشهای آموریم در نیمه اول فصل، این تیم به سطج بالاتر صعود کرد.
در فصل ۲۰۱۹/۲۰ او عنوان سرمربی تیم ب براگا در سطح سوم لیگ پرتغال را پذیرفت و ۷ بازی از ۸ بازی خود را با برد سپری کرد. با اخراج ریکاردو ساپینتو، سرمربی تیم اصلی براگا در سطح یک پرتغال، مدیران این تیم آموریم را جانشین او کردند. تیم آموریم در اولین بازی خود ۷-۱ حریف را شکست داد و چند هفته بعد در فینال جام حذفی در مقابل پورتو پیروز شد و بدین ترتیب این سرمربی جوان، اولین جام خود را کسب کرد. در خارج از خانه مقابل بنفیکا پیروز شد و رکوردی ۶۵ ساله را شکست. او طی ۱۳ مسابقه ۱۰ بازی را با برد سپری کرد و میانگین امتیاز ۲.۳۸ را ثبت کرد. هنوز فصل تمام نشده و هنوز سه ماه پس از حضور آموریم روی نیمکت براگا نگذشته بود که سران اسپورتینگ لیسبون تصمیم گرفتند بند فسخ ۱۰ میلیون یورویی او را پرداخت کنند و این هزینه، سومین انتقال گرانقیمت یک سرمربی در تاریخ محسوب میشد. در پایان فصل اسپورتینگ در رده چهارم قرار گرفت و توانست به لیگ اروپا راه یابد.
تصویر۲. آمار و ارقام به جا مانده از روبن آموریم تا قبل از انتصاب به عنوان سرمربی منچستریونایتد
قبل از ورود آموریم به اسپورتینگ، جو مسمومی بر باشگاه حاکم بود و حتی عدهای از هواداران به بازیکنان و کارکنان باشگاه حملهور شده بودند. در پی نتایج خوب آموریم کمکم اوضاع بهبود یافت. در فصل ۲۰۲۰/۲۱ اسپورتینگ تغییرات زیادی را در ترکیب خود دید و توانست جام حذفی را کسب کند و پس از ۱۹ سال در لیگ به قهرمانی برسد. تیم آموریم با ۳۲ بازی بدون شکست رکورد جدیدی در پرتغال به جای گذاشت و ۶ بازیکن در تیم منتخب فصل قرار گرفتند. خود آموریم نیز به عنوان بهترین سرمربی فصل انتخاب شد. در سه فصل بعدی آموریم به ترتیب رتبه دوم، چهارم و اول را در لیگ پرتغال به ثبت رساند و یک جام حذفی، یک نایب قهرمانی در جام حذفی و یک قهرمانی سوپرکاپ را هم کسب کرد. همچنین در فصل گذشته برای دومین بار به عنوان بهترین سرمربی فصل انتخاب شد. طی ۲۲۸ بازی در اسپورتینگ، تیم او تفاضل گل ۳۰۲+ را ثبت کرده است. اسپورتینگ آموریم در فصل ۲۰۲۱/۲۲ از مرحله گروهی لیگ قهرمانان صعود کرد، در فصل بعد در مرحله گروهی سوم و در لیگ اروپا به یکچهارم نهایی رسید و در فصل گذشته نیز به یکشانزدهم لیگ اروپا رسید. اسپورتینگ در فصل جاری، در جدول گروهی لیگ قهرمانان با فرمت جدید، تا به این لحظه در رتبه هشتم و کاندیدای صعود مستقیم به مرحله بعدی است.
چالشهای روبن آموریم در منچستریونایتد
در دست گرفتن یک تیم در میانه فصل و تحمیل کردن سبک بازی جدید هرگز کار آسانی نیست. زیرا تمرینات پیشفصلی وجود نداشته تا بازیکنان خود را با تفکرات سرمربی وفق دهند و همچنین بازیکنان مورد نیاز سرمربی جدید تامین نشده است. اگرچه انتظار میرود با توجه به ابزار فعلی در منچستریونایتد، هزینههای هنگفت (مانند آنچه که برای اریک تنهاخ انجام شد) دوباره صورت نگیرد اما به هر حال برای تکمیل پازل آموریم، به تغییرات نیاز است. با این حال یونایتد اوضاع مالی خوبی ندارد و به دلیل تغییر سرمربی متحمل هزینههای بیشتری شد و جذب بازیکن جدید در ژانویه نیز در هالهای از ابهام است. از طرفی استفاده کارآمد از بازیکنان هلندی و بازیکنان سابق آژاکس احتمالا برای سرمربی جدید یک چالش محسوب میشود.
تصویر۳. چینش احتمالی منچستریونایتد توسط روبن آموریم
آموریم مربیانی همانند پپ گواردیولا را تحسین میکند اما ژوزه مورینیو را به عنوان الگوی خود معرفی میکند و میگوید: «مورینیو تنها یک سبک بازی ارائه نمیدهد. او بازی حریفان را آنالیز میکند و سپس تیم خود را بر اساس آن روانه میدان میکند». این حرف درست است اما ژوزه مورینیو هم در اواخر حضورش در منچستریونایتد و تاتنهام نتوانست نتایج درستی کسب کند. کسب نتیجه در لیگ برتر انگلیس بسیار دشوار است و مقابله با حریفانی که هم از نظر مالی قدرتمند هستن و هم سرمربیان بزرگی را استخدام کردهاند، کار هر کسی نیست. تجربه سرمربیگری آموریم به حضور در کشور پرتغال محدود میشود و این مسئله کمی نگرانکننده بنظر میرسد.
تصویر۴. آمارهای منچستریونایتد و اسپورتینگ در بین لیگهای معتبر اروپایی. آیا روبن آموریم میتواند در لیگ برتر انگلیس چنین آماری ثبت کند؟
آموریم به عنوان فردی شناخته میشود که ارتباط خوبی با رسانهها دارد و میتواند در کنفرانسهای خبری کنترل را به دست بگیرد. او از بازیکنانش در رسانهها انتقاد نمیکند و در کنترل بازیکنانش توانمند است. اما باز هم شرایط سختی در منچستریونایتد وجود دارد. در این باشگاه بازیکنان بزرگتری نسبت به باشگاههای قبلی آموریم وجود دارند و فشار روانی خردکنندهای روی سرمربی وارد میشود، موردی که حتی لوئیس فنخال و ژوزه مورینیو هم نمیتوانستند به راحتی تحمل کنند.
به احتمال فراوان آموریم به چینش یونایتد دست خواهد زد و سیستم ۳-۴-۳ خود را پیاده خواهد کرد. این سیستم برای برخی از بازیکنان مفید و برای برخی دشوار خواهد بود. در درون دروازه آندره اونانا قرار دارد که علاوه بر بازی با پای خوب، اکنون یک دروازبان آماده است و بنظر میرسد که در تیم آموریم نیز جایگاه خود را به راحتی حفظ کند. در خط دفاعی هری مگوایر، ماتیاس دلیخت و لنی یورو سابقه بازی در دفاع سه نفره را دارند اما لیساندرو مارتینز که در تیم تنهاخ نقش پررنگی داشت، پروفایلی مشابه یک مدافع میانی ندارد و ممکن است در پست یا نقش او تغییراتی ایجاد شود. آموریم علاقه زیادی دارد تا مدافعین بالاتر بیایند و بازیسازی را نزدیکتر به دروازه حریف انجام دهند؛ این ایده در فصل سوم اوله گونار سولشر هم اجرا شد که نتیجه منفی در پی داشت.
بالا آمدن خط دفاعی تیمهای مطرح اروپایی برای بازیسازی از عقب زمین
در خط هافبک علامت سوالهای زیادی وجود دارد. مانوئل اوگارته سابقه همکاری با این سرمربی را در اسپورتینگ دارد و بنظر میرسد همراه با کوبی مینو نقش مهمی در تیم جدید ایفا کنند. اما نحوه استفاده از سایر هافبکها نیازمند گذشت زمان و احتمالا آزمون و خطا دارد. از طرفی که حقوق دریافتی کاسمیرو و کریستین اریکسن این روزها برای باشگاه سنگین محسوب میشود. در سیستم ۳۴۳ جایی برای برونو فرناندز به عنوان پست ده وجود ندارد و قرار دادن او در خط هافبک یا خط حمله هنوز برای کسی مشخص نیست. احتمالا اوضاع برای خط حمله تیم بهتر خواهد شد زیرا وینگرهای تیم کمتر در امور دفاعی شرکت خواهند کرد و راسموس هویلوند نیز به دلیل سبک بازی تیمهای آموریم در پاسهای عمقی و پاسهای عرضی جلوی دروازه بیشتر خودنمایی کند.
تحلیل سبک بازی اسپورتینگ آموریم خارج از حوصله این مقاله است اما به طور خلاصه بازیکنان تحت هدایت او مدام در حال دویدن و پرس هستند، محکم تکل میزنند و در دفاع و حمله به دنبال ایجاد برتری عددی هستند. رالف رانگنیک نتوانست در میانه فصل چنین چیزی را اجرایی کند و تمایل اریک تنهاخ به این مسئله نیز جز مصدومیت و عدم نتیجهگیری چیزی در پی نداشت. بنابراین یکی از بزرگترین مشکلات آموریم در تیم جدید خود، پیاده کردن سبک بازی خود با توجه به انعطاف تاکتیکی و وجود مصدومیتها است. مگوایر، یورو، شاو، مالاسیا، ماونت، مینو، کولیر و آنتونی مصدومان فعلی یونایتد هستند.
تصویر۶. مقایسه میزان PPDA در بین ۱۵۲ تیم مطرح اروپایی. این آمار نشان میدهد که یک تیم با پرس خود، حریفان را زودتر وادار به واکنش دفاعی میکند
سخن پایانی
روبن آموریم به عنوان جوانترین سرمربی تاریخ منچستریونایتد پا به این تیم خواهد گذاشت. او در طی چند سال توجه تیمهای بزرگ اروپایی را به خود جلب کرد و یقینا رویاهای زیادی در ذهن خود دارد. او قرار است جانشین اریک تنهاخی شود که چند سال پیش با رویاهایی مشابه به الدترافورد آمد اما در نهایت در پی کسب نتایج ضعیف از سمتش برکنار شد. روبن آموریم فرصت زیادی برای بازسازی تیم منچستریونایتد نخواهد داشت؛ چرا که سران باشگاه سبک بازی آموریم و تنهاخ را شبیه بهم میدانند و احتمالا هزینه و زمان زیادی در اختیار او قرار نخواهد گرفت. آنها برای اولین بار از نام Head Coach به جای Manager استفاده کردهاند که نشان میدهد سرمربی اختیارات کمتری خواهد داشت. آموریم میتواند به راحتی رتبه ۱۴ ام تیم را بهبود ببخشد ولی برای رسیدن به سهمیه لیگ قهرمانان در این فصل کار دشواری خواهد داشت. همچنین برای بازگرداندن منچستریونایتد به اوج خود، با چالشهای زیادی روبرو است و او خوب میداند که حتی الگویش ژوزه مورینیو نیز نتوانسته است این کار را انجام دهد.